"За" и "против" демонтажа на Паметника на Съветската армия  

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тезата за демонтаж на Паметника на Съветската армия, за да се направи реставрация, е прелюдия към неговото премахване. Именно това поражда недоволство у хората, които искат той да остане на мястото си. Ако има гаранции от страна на правителството, че паметникът ще бъде запазен, няма проблем. Държавата трябва да поддържа паметниците си. Това каза Никола Вапцаров от "Изправи се, България" в „Още от деня”.

„Демонтажът когато и да се случи все е закъснял. Оградата около паметника е българската берлинска стена. Това са десетки тонове на върха на този обелиск, сериозно компрометирани, които застрашават преминаващите. Ние не знаем под въздействието на зимните процеси какъв е потенциалният риск за децата, които играят около него”, посочи блогърът Асен Генов.

Според Вапцаров темата сега се повдига заради „Лукойл”. 

„Говори се, че ще продават „Лукойл“ на близък човек на Пеевски. В момента се вади картата комунизъм, за да се отклони вниманието от по-важната тема – разграбването на България“, допълни той. 

По думите му паметниците трябва да бъдат запазени, защото позволяват да има дискусия и памет.

Генов му отговори, че преместването на скулптурните композиции не трябва да е сериозен проблем, тъй като историческата памет ще бъда запазена.

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад